mandag 22. april 2013

Hvordan teste borreliose og co infeksjoner

Hva gjør man når Helsedirektoratet har innrømt i media at den vanlige metoden ELISA som brukes for å teste borreliose er for dårlig og at kunnskapen om flåttbårne sykdommer er mangelfull?

Man kan prøve å krangle seg til en borreliosetest av metoden IMMUNOBLOT, den kan gjøres ved Sørlandet sykehus i Kristiansand om man klarer å få både fastlegen og Sørlandet sykehus til  å forstå behovet... Den er forøvrig ofte falsk negativ, da den kun tester utvalgte bånd.
Man kan også krangle seg til testing av babesiose, bartonella og rickettsiose som sendes til Sverige, og anaplasmosis som sendes til Folkehelseinstituttet. Alle disse prøvene tester antistoffer, og prøvene er ofte falsk negativ om man har vært syk lenge.

Eller man kan teste seg via laboratoriumet BMLAB som tester borreliose, chlamydia pneumoniae og mycoplasma med metodene ELISA, IMMUNOBLOT (recombead fra Mikrogen), LTT og CD57 (også kjent som de tyske testene). De har også et utvalg med PCR tester for borreliose, babesiose, bartonellose, ehrlichiose, rickettsiose, tularemi (harepest) og Q-feber. PCR er sjelden positiv om man har vært lenge syk, om man ikke har dyrket blodet først.

Eller man kan teste seg ved Balderklinikken som benytter seg av en blanding av norske tester og de tyske testene.

Eller man kan finne seg en mikroskopist, som har kunnskap om borreliose. Et godt eksempel her er professor Morten Laane som mener at flåttsyke nordmenn kan ha blitt feilbehandlet i en årrekke. Han er desverre omtrent umulig å få kontakt med for oss pasienter. En annen mikroskopist er Sigurd Aartun, men det er desverre ikke hos alle smittede han finner borreliose.

Det fins nok mange flere klinikker og laboratorium både i Norge og utlandet som kan teste mere bredspektret enn hva norsk helsevesen kan, jeg har ikke den totale oversikten.

Uansett er ingen av testene 100% sikre pr i dag. Grunnen til det er at borreliosen og flere av co infeksjonene trekker seg inn i cellene og legger biofilm rundt, slik at de er nærmest umulig å oppdage i blodet.

Forskning: Dr. BrorsonProfessor Morten LaaneProfessor Eva SapiDr. Horowitz

Andre sider om borreliose som kan være nyttige:
Lyme.no - Norsk Lyme-Borreliose Forening
Borrelia foreningen
Lymenytt
Lymenet.org
Lyme.org

I tillegg til flere forum, og grupper på facebook...

Det er bare noen få prosent av de som blir bitt av flått som ser flåtten og/eller får utslett etter bittet (erytema migrans). Så pass deg for flåtten!




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar